JAVA KUNO MASAŽA – MASAŽA KRALJICA I PRINCEZA

11-15-2019

U Indoneziji, masaža postoji već vekovima, tu su i dokazi koji se nalaze u ostacima kamenja u Boroboduru, koji datiraju još iz 8. ili 9. veka. Borobodur je budistički hram u centralnom delu ostrva Java u kome se mogu naći rezbarije koje upućuju na tradiciju masaže. Masaža je postala bitan deo indonežanske kulture vekovima unazad, i doprinela poboljšanju zdravlja i lepote kako unutrašnje tako i spoljašnje.

Tradicionalna indonežanska masaža je pod jakim uticajem Indije i Kine, njihovom umetnošću lečenja kao i tretmanima. Za vreme Madžapahit Imperije koja je bila smeštena u centralnoj Javi, kralj Hayam Wuruk se oženio prelepom devojkom iz Kine. Tokom ove vladavine i uticaja Kine, lekovita svojstva akupunkture i refleksoligije su uvedena u tehnike masaže koja je već bila rasprostranjena u Indoneziji. I upravo tokom te ere, mnoge tretmane za lepotu, relaksaciju i izlečenje, izumele su kraljica i princeze. Kasnije tokom istorije, veliki uticaj na tehnike u masaži su takođe imali i arapski, indijski i kineski trgovci.

Postoje dva tipa tradiconalne masaže u Indoneziji: pijit i urut. Indonežanski naziv za masažu je pijit dok je kod Javanaca to urut. Pijit je najzastupljeniji tip masaže koji uglavnom služi za opuštanje i bolji tonus mišića, dok je Urut više profesionalna masaža koja se izvodi kod preloma kostiju i povreda mišića. Urut može biti prolično bolna masaža, jer prodire mnogo dublje, delujući ne samo na mišiće nego i na nervne završetke. Glavna svrha je poboljšanje cirkulacije.

Šta je Java masaža?
Indonežanska masaža prilikom koje se koriste svi delovi ruke, uključujući palčeve za gnječenje, pritiskanje i masiranje mišića. Radi se po segmentima i samim tim poklanja velika pažnja svim mišićnim regijama. U ovom tretmanu se koristi zagrejano kokosovo ulje u koje se dodaje svež đumbir, biber, karanfilić i limunska trava kako bi se telo zagrejalo i kako bi terapeut mogao lakše da primenjuje tehnike ovog tradicionalnog tretmana. Ujedno zbog pojedinačnih benefita, sve biljke u sinergiji imaju efekat detoksifikacije. Masaža deluje na mišiće i nerve pri čemu se oslobađa tenzija, bol u leđima i pokreće se protok energije kroz telo. Od svih azijskih masaža ova je najjača ali sa odličnim efektima na duži period.

Kako se izvodi Java masaža?
Kod Java masaže se izvode pokreti pritiskanja, gnečenja i glađenja mišića i na taj način olakšavaju bol u telu i zglobovima. Zasniva se na dubokom pritiskanju palčevima, kružeći po specifičnim ”Java Kuno“ tačkama po telu kako bi se razbili čvorovi i stimulisao limfni sistem u ostvarivanju svoje samoregulativne moći. Duboki pritisak palčevima je praćen istovremenim pokretima šake, stiskajući i gurajući kožu i površinske krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju.

Ko može da praktikuje Java masažu?
Našu terapeutsku Java Kuno masažu mogu da praktikuju svi klijenti koji žele malo jači pritisak i oni koji žele da osete spoj tradicionalnih i savremenih tehnika a posebno se preporučuje klijentima sa hroničnim glavoboljama, fibromialgijom, sa bolovima u donjem delu leđa i u vratu, hipertenzijom, depresijom i anksioznošću. Nakon ove terapije masažom, benefiti se mogu osetiti na duži period.

Osim toga, cilj Java masaže je da pomogne pri mnogim drugim neprijatnostima sa kojima se neretko susrećemo, kao što su migrena, bolovi u zglobovima i mišićima, nesanica. Ono što je najvažnije, Java masaža vraća suštinu vašeg bića na pravo mesto i uspostavlja ravnotežu.

Benefiti koje pruža Java masaža
1. Pospešuje cirkulaciju i limfni sistem i stimuliše eliminciju štetnih materija iz organizma.
2. Ublažava napetost, ukočenost i bol, doprinosi boljem disanju
3. Stimuliše i umiruje nervni sistem, ublažava umor, povećava osetljivost u receptorima
4. Ublažava glavobolje, ukočenost u vratu, bolove u leđima, bol u stopalima i iscrpljenost
5. Vraća energiju telu
6. Utiče na brži i lakši oporavak nakon porođaja
7. Osvežava ten, zagreva i umiruje
8. Ojačava krsta
9. Deluje na smanjenje obima struka i stomaka