ŽIVOTNA DOBA VAŠE KOŽE

9-6-2019

Vraćanje vremena unazad nije opcija, ono što jeste, međutim, je da razumete svoju kožu i obezbedite joj ono što joj je u zavisnosti od doba u kom se nalazi potrebno.

Tinejdžersko doba
Sigurno Vam je poznato da upravo ovaj period života biva najispunjeniji različitim promenama kroz koje smo svi prošli, a koje su najpre prouzrokovane raznim hormonskim promenama koje u to doba nastupaju. Ovo su dani kada su kolagen i elastin u savršenoj ravnoteži i zajedno doprinose besprekornom izgledu kože koja je skoro nalik slikarskom platnu. Glatka i čista! Međutim, postoji i taj mračniji period tinejdžerskog doba u kojem se pojačava lučenje sebuma koje uglavnom vodi masnijoj koži sklonoj prilično omraženim aknama. Ovo je period u kome je ključno početi sa negom kože lica i koristiti zaštitu protiv UV zračenja koje možda neće odmah, ali će definitivno ostaviti posledice u budućnosti.

Dvadesete
Rane dvadesete ne obeležava ništa drugo do izvanredna koža koja je i dalje, ne samo jedra i glatka, već skoro da podseća na sočnu zrelu voćku. Endokrina aktivnost i dalje odlično obavlja svoj posao održavajući idealnu količinu vlažnosti i masnoće. Ovo je doba u kom najveći akcenat treba staviti na prevenciju i zaštitu kože. Zašto? Upravo iz razloga što su prvi znaci starenja, tj prve vidljive promene poput, recimo bora, odmah iza ugla! Zapravo, njihove prve naznake mogu se uočiti već oko dvadeset i pete godine života. Jasno je da je u pitanju period u kome su se regenerišući procesi usporili, koža počela da se prilagođava repititivnim pokretima mišića lica i na taj način već u 28. godini života dobila po koju boru.

Tridesete
Tridesete spadaju u ono doba u kom retko koga zaobiđe naporan rad, stres oko poslovne karijere, deca, nebrojene obaveze… Generalno porodičan život. To je doba u kome polako počinje da Vas hvata onaj pravi umor i prezasićenje koji, naravno, uvek nađu način da se ispolje i na Vašoj koži. Ona se jednostavno čini manje sjajnom, Ubrzo primećujete i po koj nabor na čelu, tanke linije oko očiju i usana, nastale ponavljanjem istih pokreta lica tokom smejanja, mrštenja i iskazivanja svih ostalih emocija Vama srodnih. Ten više nije ujednačen kao nekada, neke žene primete i poneku nepoželjnu pegicu ili mrlju. Sve u svemu, pravi znaci starenja se već polako urezuju u Vašu kožu. Preventivne mere radi zaštite od sunca i loših spoljnih uticaja najbolji su izbor koji u ovom dobu možete da napravite.

Četrdesete
Još u trećoj deceniji života količina kolagena je počela da se smanjuje što je neizbežno dovelo do tanje i slabije kože. U četrdesetim, međutim, ovaj proces se samo nastavlja usled mnogobrojnih hormonskih promena koje nastupaju. Ne samo da koža tada biva dosta osetljivija i podložnija oštećenjima, već se upadljivo može primetiti i odsustvo one svežine i živosti koje su je do nedavno krasile. Gravitacija, na žalost, ovde radi protiv Vas. Aktivnost ćelija kože se znatno smanjuje što doprinosi njenom beživotnom izgledu. Svežine i sjaja gotovo da nema na vidiku usled upadljivog nedostatka kolagena i elastina, neophodnih za taj prirodan i mladalački izgled. Lojne žlezde, takođe, sve slabije vrše svoju funkciju, pa ne treba da Vas iznenadi suvoća koja može nastati. Tada je ključno obezbediti joj dovoljno vlažnosti i početi sa aktivnom upotrebom seruma sa antioksidativnim dejstvom. Četrdesete predstavljaju ono doba u kome sve greške iz mladosti uzimaju maha i ispoljavaju se u svom punom sjaju. Zato je tada pravo vreme da se više angažujete oko svoje kože i obezbedite joj adekvatnu zaštitu od slobodnih radikala. Ovakav postupak može produžiti životni vek ćelijama kože, što je i glavni cilj!

Pedesete
Hormonske promene koje nastaju usled perioda pred menopauzu i u samoj menopauzi mogu se uzeti za glavno obeležje pete decenije života. Tada se bore proširuju, još dublje urezuju a starosne mrlje ili pege počinju da se javljaju, kako na koži lica, tako i na površinskom delu ruku. Sve se ovo dešava usled poremećenog kožnog metabolizma prouzrokovanim već pomenutim hormonskim promenama. Suvoća otežava apsorpciju raznih kozmetičkih proizvoda, ćelije kože se obnavljaju na svakih 42 do 84 sata, pore su najvidljivije na nosu i obrazima, a ukoliko niste vodili računa o koži u mladosti, sada ćete imati veliku poteškoću oko sakrivanja svih nepoželjnih pojava. Nivo estrogena se smanjuje, pa sve ovo zajedno može prouzrokovati prilično buran period koji, na žalost, neće biti prijatan.

Poznije doba
Za razliku od prethodnog, doba koje sada nastupa uglavnom oslikava mirniji i stabilniji period u kom nema nekih značajnijih promena. Ukoliko ste do ovog trenutka bili odgovorni i vodili računa o Vašoj koži, sada ne bi trebalo da imate prevelikih tegoba. Kako biste trenutni izgled zadržali što je duže moguće, poželjno je uspostaviti program nege koji će podrazumevati, kako brigu kod kuće, tako i redovne odlaske na preporučene tretmane svakih 4-6 nedelja.