ALERGIJE I OSETLJIVOSTI KOJA JE RAZLIKA?

6-13-2019

Kada su u pitanju hronične bolesti, jasno je da bi se alergije gotovo mogle uzeti kao glavne predstavnice ove kategorije. Osim toga što umeju delovati previše iscrpljujuće i jako nervirati osobe koje su njima pogođene, najproblematičnija je činjenica što i dalje nije utvrđeno zašto određeni ljudi uopšte razviju ovaj tip problema. Dakle, ni preventiva, ni lečenje nisu dovoljno dostupni.

Međutim, jako je bitno uočiti razliku između jednostavnih osetljivosti na pojedine sastojke i alergijskih reakcija koje ponekad mogu biti i izuzetno opasne.

Bitna je karakteristika alergija da je ponekad potrebno dosta vremena, odnosno u nekim slučajevima i dugogodišnja izloženost određenim faktorima kako bi se one razvile. S druge strane, osetljivost na određene sastojke uglavnom se ispoljava neposredno nakon kontakta sa istim i to najčešće u slučajevima osoba koje generalno imaju osetljiviju kožu.

KAKO IH PREPOZNATI…

Posledice korišćenja, npr. pogrešnog kozmetičkog preparata kod osoba sa osetljivom kožom ispoljavaju se ubrzo nakon upotrebe. Dakle, postoji određena hemikalija ili sastojak koji deluje iritirajuće i izaziva različite simptome poput crvenila, svraba ili perutanja (Kontaktni dermatitis). Jasno je da ovde problem ne leži u samom telu ili genetičkoj podlozi osobe kao što je to slučaj sa alergijama. Kada su one u pitanju, problem se nalazi direktno u telu i njegovom imunskom sistemu koji nepotrebno ispoljava previše snažne reakcije, odnosno kreće da se bori protiv, najčešće sitnih čestica koje uopšte ne predstavljaju bilo kakvu pretnju organizmu. Ovaj problem može biti nasledan.

DERMATITIS

Dermatitis najčešće nastaje kao reakcija na određen proizvod. Deluje upalno i ostavlja jasne tragove na koži.

Postoji više tipova ovog poremećaja:

EKCEM/ATOPIJSKI DERMATITIS

Genetski uslovljen. Pogađa oko 10 do 20 % stanovništva. Hroničan problem, ispoljava se epizodično.Uobičajeni simptomi su crvena, suva i perutava koža. U ozbiljnijim slučajevima, ekcem može biti izrazito bolan i napraviti pukotine na koži. Obično nastaje u predelu ruku, lica ili na unutrašnjoj strani laktova i kolena. U retkim slučajevima se može proširiti i na celo telo. Iako je jako teško utvrditi tačan uzrok, ovaj tip ekcema ipak najčešće nastaje kao posledica upotrebe neke hemikalije.
 
KONTAKTNI DERMATITIS

Nastaje pri dodiru sa određenom supstancom. Postoje dva tipa ove vrste dermatitisa: alergijski i nadražujući. Razlika se utvrđuje uz pomoć računanja vremena koje je potrebno da prođe kako bi došlo do bilo kakve reakcije, Ukoliko se ona javlja odmah, u pitanju je nadražujući dermatitis. S druge strane, kada je potrebno nekoliko sati da bi se pojavili prvi simptomi, radi se o alergijskoj reakciji.
 
ALERGIJSKI DERMATITIS

Kada koža dođe u dodir sa nekim sastojkom, imunski sistem ima tri opcije: da prihvati, da odbaci ili da se adaptira. Ovaj proces se odigrava u vremenskom rasponu od 6 do 48 sati nakon izlaganja.

Alergijski dermatitis nastaje kada je osoba zaista alergična na nešto sa čim je dosla u kontakt. Imunski sistem tada pokreće svoje mehanizme odbrane i prouzrokuje snažne spoljne reakcije, Histamin ovde predstavlja glavno sredstvo za borbu organizma protiv nepoželjne supstance koju vidi kao pretnju.

Simptomi su crvenilo, oticanje, svrab, osip…

Ova vrsta dermatitisa nastaje kao posledica kontinuiranog kontakta sa alergenima, a ponekad se prvi simptomi mogu manifestovati tek nakon nekoliko meseci, pa čak i godina izlaganja.

U ozbiljnijim slučajevima može biti povezan i sa respiratornim problemima poput astme, upale paranazalnih sinusa i anafilaksije koja spada pod najopasnije oblike alergijskih reakcija.

Kada jednom razvijete alergiju, zauvek ostajete alergični. Imunski sistem sve pamti, tako da je svaka reakcija pri sledećem kontaktu krajnje predvidiva.

IRITIRAJUĆI KONTAKTNI DERMATITIS

Nije povezan sa alergijama jer ne uključuje imunski sistem. Javlja se odmah nakon kontakta sa nepoželjnom supstancom.

Simptomi mogu biti peckanje, svrab, crvenilo, oticanje ili hemijska opekotina. Povlačenje reakcije nastaje kada se iritant ukloni. Koža tada može postati suva, napuknuta i perutava.